Zoekresultaten

Record: oai:ARNO:643652

AuteurRoël van Sonsbeek
TitelRacisme en ontmenselijking in de Onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië. Hoe racistische propaganda de Nederlandse soldaten beïnvloedde
BegeleiderJ.J.V. Kuitenbrouwer
Jaar2018
Pagina's57
FaculteitFaculteit der Geesteswetenschappen
OpleidingFGw MA - Geschiedenis: Militaire geschiedenis - 404625
TrefwoordenIndonesië; racisme; onafhankelijkheidsoorlog; ontmenselijking; propaganda
SamenvattingDit onderzoek gaat over ontmenselijking en racisme tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië. Het doel van het onderzoek is een verband leggen tussen het disproportionele geweld van de Nederlandse soldaten, en de racistische propaganda die door de Nederlandse voorlichtingsdiensten werd gebruikt, om de Nederlanders voor te bereiden voor de oorlog. Wat waren de effecten van deze propaganda op de soldaten ?
Het onderzoek is afgebakend van 1946 tot 1947. Dit is de periode rond ‘Operatie Product’. In het eerste hoofdstuk wordt een theoretisch kader geschetst. Vanuit Amerikaanse onderzoeken naar de effecten van racistische propaganda wordt de methodiek voor dit onderzoek ontwikkeld. Deze methodes worden vergeleken met Nederlandse onderzoeken naar de Onafhankelijkheidsoorlog. In het tweede hoofdstuk wordt een analyse gemaakt van het geweld in Indonesië. In het derde hoofdstuk wordt het verband tussen de Nederlandse propaganda en de denkbeelden van Nederlandse soldaten gemaakt.
De conclusie van het onderzoek is dat een superioriteitsgevoel onder de soldaten justificatie gaf voor het disproportionele geweld. De legerleiding gedoogde het geweld. De racistische propaganda stimuleerde het geweld. Racistisch gemotiveerde geweldsdelicten zijn schaars. De Nederlandse soldaten pleegden het overgrote deel van het disproportionele geweld, doordat de grens voor dit geweld door een superioriteitsgevoel was verlaagd.
TaalNederlands
Soort document scriptie master
Download